Tryk her for at printe

Value Aktier: Fra bronze til sølv

28. sep. 2017

Morningstar har opgraderet ratingen af Maj Invest Value Aktier fra bronze til sølv. Sølv gives til fonde med ”bemærkelsesværdige fordele”.

”Vores tillid til Maj Invest Value Aktiers erfarne og stabile team og deres gennemtænkte processer er steget.”  Sådan skriver Morningstar i sin rating fra 22. september 2017.

Læs hele rapporten (kun på engelsk). 

Det betyder, at Maj Invest Value Aktier og de andre afdelinger inden for Value Aktier netop er blevet opgraderet fra ratingen bronze til sølv af Morningstars analytikere. Ingen anden dansk investeringsforeningsafdeling har opnået sølv. Kun en anden dansk afdeling har fået bronze.

Mens Morningstars tildeling af stjerner er bagudrettet og måler præstationerne indtil nu, baserer tildelingen af kategorierne guld, sølv, bronze, neutral eller negativ sig på en kvalitativ analyse, som bliver foretaget af Morningstars analytikerteam. Ratingen viser Morningstars forventninger til fremtidige præstationer.

Historikken i Maj Invest Value Aktier er ifølge Morningstar eksemplarisk. Afdelingen har klaret sig bedre end MSCI World-indekset i 99 procent af de rullende treårs perioder siden lanceringen. Afdelingen har overhalet tilsvarende afdelinger med i gennemsnit 4,12 procent om året og sammenligningsindekset med 2,37 procent om året.

”Selv om de første ni måneder af 2017 har været skuffende, har vi tillid til porteføljemanagernes evner til at drive fonden på lang sigt,” fremgår det af argumentationen for Morningstars nye rating.

”Vi er svært tilfredse med den nye rating,” siger aktiechef Kurt Kara.

Den seneste måned har Maj Invest Value Aktier indhentet cirka halvdelen af de 6-7 procent, som afdelingen lå efter markedet i maj. ”Men man kan ikke vurdere noget over så kort tid,” siger Kurt Kara. Markedets volatilitet har ikke påvirket strategien for afdelingen, påpeger han.

Fem søjler
Når Morningstars over 100 fondsanalytikere skal tildele en afdeling for eksempel ratingen sølv, ser de på styrker og svagheder ved at undersøge fem søjler: proces, performance, personer, fondsselskab og pris.

Morningstars analytikere peger på, at de ansvarlige i Maj Invest Value Aktier, aktiechef Kurt Kara og seniorporteføljemanager Ulrik Jensen, begge har stor erfaring og har skabt en særlig proces, når de undersøger, hvilke aktier de skal investere i.

”De bruger en fundamental bottom-up investeringstilgang og kombinerer det med makroanalyse for at undgå utilsigtet bias,” skriver Morningstar i bedømmelsen, der beskriver de tre trin i processen: For det første brug af en kvant-model, der screener aktier ud fra mere end 100 finansielle parametre, dernæst grundig research og til sidst opbygning af porteføljen. Porteføljen af aktier er udtryk for et langsigtet fokus.”

”Alt i alt synes vi, at det er en velstruktureret proces, som er gennemført med gode resultater,” skriver senior fund analyst Jeffrey Schumacher fra Morningstar.