Tryk her for at printe

CEO Letter 2022

21. mar. 2022

I år starter vi en ny tradition i forbindelse med den årlige regnskabsaflæggelse. I årsberetningen vil vi fremover inkludere en beskrivelse af, hvad vi gør for at sikre et positivt bidrag til samfundet. Som virksomhed arbejder vi med rådgivning og langsigtet investering. Vores aktiviteter og resultater har stor betydning for kunder og for de virksomheder, vi investerer i. Det har også en samfundsøkonomisk betydning, og det giver os et naturligt ansvar for at være i balance med det samfund, vi er en del af. Vi har noteret os en øget politisk interesse relateret til vores virksomhed. Maj Invest pålægges i den forbindelse at betale et såkaldt samfundsbidrag – en særskat rettet mod en udvalgt gruppe af virksomheder. Det kan skyldes, at vi har været for dårlige til at forklare, at vores forretningsaktivitet er vigtig og værdiskabende på linje med den øvrige del af dansk erhvervsliv. Det vil vi prøve at råde bod på fremover.

2021 markerede et vendepunkt i Covid-19-krisen. Det private erhvervsliv viste sin innovationsevne. En række biotek- og medicinalvirksomheder fik på rekordtid udviklet vacciner, der effektivt beskytter mod de værste følger af Covid-19. Det har reddet verden ud af en massiv viruskrise, og sammen med de store finansielle hjælpepakker har det skabt grundlaget for det økonomiske opsving.

Fornuftige resultater
På den baggrund fik Maj Invest-koncernen et meget tilfredsstillende år. De fleste af vores investeringsporteføljer fik sidste år afkast på mere end 10 pct. Vi fik en pæn tilgang af kunder, således at investeringsforeningen Maj Invest i dag har flere end 50.000 medlemmer. Vi fik en meget stor tilgang af internationale kunder inden for vores største forretningsområde, som er globale valueinvesteringer. Den forvaltede formue i dette område er i dag over 70 mia. kr. Vi fik etableret en ny fond 3 inden for området mikrofinans, og vi fik etableret en ny private equity-fond på 5 mia. kr. sammen med PKA. Fonden har som formål at co-investere i bl.a. venturekapital inden for life science og grøn teknologi m.v. hovedsageligt uden for Danmark.

I Maj Invest har vi i de senere år haft stor fokus på de såkaldte ESG-forhold. Vi tilsluttede os allerede i 2010 FN’s internationale UN PRI-principper. Vi har ikke formuleret en egentlig politik, men har gradvist taget hul på de mange udfordringer. Det sidste år er dette indarbejdet i vores forretningsaktiviteter og strategiske planlægning.

Investeringer med perspektiv
Maj Invest er i udgangspunktet en vidensvirksomhed. Vi rådgiver og investerer baseret på en oparbejdet analytisk viden om både global, europæisk og dansk økonomi samt forståelse af konkurrencevilkår og erhvervslivets udfordringer. Den kapital, der investeres på vegne af kunder, er skabt af mange års opsparing. Set fra et samfundsøkonomisk perspektiv udtrykker opsparing resultatet af en arbejdsindsats. Vi er derfor meget omhyggelige med placeringen af denne kapital, fordi den jo netop består af ”opsparede arbejdstimer”, som skal kanaliseres ind i de sektorer og virksomheder, der er med til at fastholde og ofte skabe ny velstand.

I disse år medvirker dette til den nødvendige omstilling af samfundet i retning af mere servicevirksomhed, en stærkere sundhedssektor og mere grøn energi. Som finansiel vidensvirksomhed er vores opgave at kanalisere kapitalen ind i de mest perspektivrige virksomheder og dermed sikre samfundsøkonomien den bedst tænkelige udvikling. Det er en forretningsmæssig tankegang, vores kunder lægger stor vægt på, og den historiske udvikling har vist, at netop de virksomheder, som sikrer en balanceret og sund samfundsmæssig udvikling, også skaber høje og holdbare afkast uden unødig risiko.

Eksport og arbejdspladser
I Maj Invest administrerer og investerer vi i dag mere end 100 mia. kr., og 50 pct. af indsatsen sker på vegne af udenlandske kunder. Vi er en vidensvirksomhed, der indtjener valuta til Danmark og skaber værdifulde job. Siden start i 2005 er der skabt mere end 100 nye arbejdspladser og betalt mere end 350 mio. kr. i skat. Hertil kommer, at der igennem såkaldte private equity-investeringer er skabt vækst og fremgang i mellemstore danske virksomheder, der i dag beskæftiger mere end 10.000 medarbejdere.

Diversitet og samfundsansvar
Vores medarbejdere er det vigtigste aktiv for virksomheden. Vi tror på diversitet og viden. Vi har en aldersfordeling, der meget godt afspejler den verden, vi arbejder i. Gennemsnitsalderen er 43 år fordelt jævnt på næsten alle aldersgrupper. Vi har en kønsfordeling, som svarer nogenlunde til den, man kender i finanssektoren. Vi har besluttet at sikre en større diversitet i ledelsen af virksomheden; således er det målet, at vi om 4 år har mindst 40 pct. kvindelige ledere.

Vi ser det også som en vigtig opgave at påtage os et samfundsansvar. Det gælder selvsagt i forhold til vores investeringsaktiviteter, men det rækker også videre. Vi har derfor siden 2016 haft et socialt udvalg, der på virksomhedens vegne proaktivt støtter projekter og initiativer, som har et socialt sigte. Siden etableringen er der givet støtte til sociale projekter og virksomheder for et beløb svarende til 7 mio. kr. Det er besluttet at fortsætte denne aktivitet, og der er afsat 10 mio. kr. til formålet de næste 5 år.

Klimakrisen kræver aktive handlinger
Klimakrisen er i stigende grad blevet aktuel. Vi har i Maj Invest valgt at fokusere på, hvordan vi som virksomhed kan bidrage til forståelsen af, hvor vigtig denne indsats er. Klimakrisen vil de næste 25 år gennemtvinge en massiv ændring af verdens energisektor, og det vil få afgørende betydning for både global økonomi, dansk økonomi og dansk erhvervsliv. Vi har derfor valgt at afholde to klimadage her i foråret, hvor emnet er klima og investering. Vi har også i de seneste år valgt aktivt at arbejde med klimainvesteringer i vores porteføljer. I 2020 udbød vi investeringsproduktet Grønne Obligationer. I 2021 investerede vi i en norsk virksomhed, som arbejder med udvikling af grøn batteriteknologi, og her i starten af 2022 har vi udbudt produktet Net Zero 2050, som fokuserer på at investerere i virksomheder, der aktivt og målbart gør en indsats for at sikre overgangen fra fossil energi til grøn energi.

De kommende år bliver vanskelige set i et globalt politisk og økonomisk perspektiv. Det politiske konfliktniveau er meget højt, særligt i forhold til Rusland, men også spændingerne mellem USA og Kina er bekymrende. Europa er ramt af en konflikt med Rusland, som desværre bedst kan beskrives som et nyt ”jerntæppe”. Det vil få store politiske og økonomiske konsekvenser de næste mange år. Den globale økonomi er gældsat som aldrig før pga. Covid-19-krisen, og vi står over for en klimatisk krise, der kræver internationalt politisk samarbejde og en økonomisk indsats af et kolossalt omfang.

Gå forrest med grøn energi
Global økonomi er robust og inde i et økonomisk opsving med USA som økonomisk motor. Men det er bydende nødvendigt, at vi sparer op og investerer i den grønne omstilling. Det er en kamp mod tiden. Vi har teknologien og kapitalen. Men vi mangler det politiske mod, og vi mangler i Europa og USA at vedkende os, at vi har skabt hovedparten af atmosfærens CO2-forurening. Den vestlige verden bør derfor betale for den grønne omstilling og hjælpe resten af verden med at videreudvikle den grønne teknologi. Danmark har ikke historisk været et foregangsland. Vi er derimod - sammen med Europa og USA - de hovedansvarlige for klimakrisen, og derfor er vi forpligtede til at løse den.

Heldigvis er vi på vej, og det er glædeligt, at store danske virksomheder går forrest i den grønne omstilling. Den store gode nyhed i 2021 var, at erhvervslivet tog til sig, at omstillingen til grøn energi ikke længere er til diskussion. Vi er forbi det punkt, og i dag handler det alene om, hvordan man som virksomhed bedst muligt og hurtigst muligt kan investere og producere alene med brug af grøn energi.

I Maj Invest har vi gennem flere år forberedt os på den udvikling. Vi beskæftiger os med langsigtet investering med det formål at sikre den bedst tænkelige udvikling for vores kunder og det samfund, vi er en del af. Det er baggrunden for, at vi i de kommende år vil kanalisere flere af vores ressourcer ind i at forstå, hvad det kræver at gennemføre omstillingen fra fossil energi til grøn energi. Det vil påvirke alle borgere, alle forbrugere, alle virksomheder og alle investorer. Med et omskrevet citat fra Bill Gates kan man sige om udviklingen de næste mange år: ”everything will be built around green energy”.

Vi er moderat optimistiske, hvad angår udsigterne for global økonomi i de kommende år. Den alvorlige europæiske krise, som er skabt ved Ruslands invasion i Ukraine, kan ændre dette. Vi tror på fornuftige og positive afkast de næste 10 år, men resultaterne kan blive meget svingende, idet en række vigtige faktorer får stigende betydning. Inflation, gældsætning, geopolitiske spændinger og massive klimainvesteringer kan skabe store bevægelser i værdisætningen på børserne. Heldigvis er den globale markedsøkonomi så stærk, at de mange kursudsving ikke ødelægger den langsigtede positive trend i vækst og velstand.

CEO Jeppe Christiansen, marts 2022.

Årsrapporten kan læses her.